Jak správně třídit? - How to sort the waste?

Ahoj,
minule jsem se tu vztekala, kam s čím a kým. Našla jsem si stránky, podle kterých vám napíši, kam co patří. Myslím si, že je by to mohl být zrovna dobrý zdroj, protože se to jmenuje jaktridit.cz.
Všechno co tu bude je z té stránky, tak mě prosím nekamenujte, že je to jinak, děkuji.
Pokud chcete, odpovídejte si na tučné otázky a poté si spočítejte body, kolik jste uhodli správně, někdy jsou ty odpovědi zajímavé. Prvně položím otázku, poté bude moje odpověď a poslední červeně kurzivou napsaná odpověď je správně.

1.) Kam bych měla vyhodit řasenku?
Podle logického uvažování, kam jí vytřídit, by asi více jak polovinu napadlo to stejné, plasty. Ale není tomu tak!
"Řasenka je sice z plastu, ale je znečištěna zbytky barvy, proto ji vhazujte do směsného odpadu."

2.)Tohle je trošku jedodušší potom, co byla první otázka tímto způsobem zodpovězena, kam bych měla vyhodit obal od zubní pasty?
Sama nevím, podle mě bych ho dala do směsného odpadu, čili do černého pytlíku.
"Do směsného odpadu. Tuby od zubní pasty mohou obsahovat hliníkovou vrstvu. Navíc většinou zůstává určité množství pasty v tubě, takže se jedná o znečištěný obal."

3.) Nevím, jestli na můj blog chodí i maminky, ale pokud ano, zajímavá otázka i pro ně, kam bych měla vyhodit dětskou plenu?
Podle mě je to černý pytlík. Pochybuju, že se lidské exkrementy dají recyklovat.
"Ty patří, stejně jako papírové kapesníky a dámské hygienické potřeby, do černého nebo šedého kontejneru na směsný odpad."

4.) Zajímavá věcička. Pokud nedopotřebuji kosmetiku, kam s ní?
Podle mě je to logicky vypláchnout, jako ostatní věci, a vyhodit podle obalu, ne snad?
"Prázdné plastové obaly od kosmetiky vytřiďte do plastů, zbytky slijte a v menším množství je můžete vyhodit v pytlíku do směsného odpadu, ve větším množství odvezte na sběrný dvůr."

5.) Pokud vám váš domácí mazlíček roztrhá něco z molitanu, kam bych to měla vyhodit?
Asi bych byla rebel a vyhodila to do koše, černého pytlíku. Nebo bych se pokusila například polštářek znovu opravit :D.
"V menším množství jej můžete vhodit do směsného odpadu, ve větším množství patří do sběrného dvora."

6.)Pokud máte starší oblečení, po prarodičích nebo nepoužívané oblečení, které nechcete prodávat ale vyhodit, kam s ním?
Pokud sama dobře vím, mamka odváží oblečení na charitu, ze špatného oblečení uděláme hadry, taťka je použije v dílně a potom vyhodí. Tak to běží u nás ;).
"Pokud je nositelný, věnujte ho charitě nebo ho ve větším množství odevzdejte do sběrného dvora. V některých obcích, ale ne na celém území ČR, je i zaveden sběr textilu do nádob."

7.) Kam s NONAME odpadem? Aneb co s odpadem, který nepatří do kontejnetů na třídění?
Černý pytlík?
"Obecně lze říci, že pokud se nejedná o elektroodpad, baterie, světelné zařízení, nebezpečný a objemný odpad nebo o odpad, se kterým se musí nakládat zvláštním způsobem (např. zbytky léčiv), lze ho odložit do nádob na směsný odpad."

8.) Můžu dát do kompostu zbytky vařených jídel?
Podle mě to asi jen to, co je přírodní. Tím myslím například jablko, zbytky z hrušek nebo celkově ovoce a zeleniny.
"Ano, ale nepatří tam například zbytky z masa a kostí nebo tekuté a silně mastné potraviny. To je totiž bioodpad, který může mít hygienická rizika. Do kompostu patří jakýkoli odpad, který je schopen anaerobního nebo aerobního rozkladu (např. zbytky potravin, odpad ze zeleně, čajové sáčky, skořápky od vajec, apod.)více informací naleznete na www.ekodomov.cz"

9.) Kam s plastovým obalem od kosmetiky?
Myslím si, že je to jednoduché, to slovo plastové, to je slovo, které zní samo o sobě, plasty.
"V tomto případě se nejedná o žádné nebezpečné látky, stačí tedy, když zbytky kosmetických přípravků jako jsou mýdla, šampony, krémy zcela spotřebujete. Do kontejneru na tříděný odpad pak můžete klidně prázdné obaly vhodit.."

10.) Pro někoho skoro rarita, ale je to zajímavá otázka. Kam s CD, DVD nebo dokonce kazetou?
Kazetu bych asi hodila do plastu, zbytek do černého pytlíku.
"Plastové obaly patří do plastů. DVD a videokazety odvezte nejlépe na sběrný dvůr. CD můžete v malém množství vyhodit do směsného odpadu, ve větším množství patří na sběrný dvůr."

Tak co, jak jste zabodovali? Jste správní třídiči? Třídíte u vás v domácnosti? Myslíte si, že to má smysl? Já vím, že se spoustou flakonů půjdu do sběrného dvora a zkusím se poptat, jestli je mám nosit i příště nebo to vyhodit do odpadu. Přece jen, víálí se mi tu skoro dva černé pytle tohoto odpadu a duše by mě tížila kdybych to jen tak vyhodila.


Děkuji, že jsem mohla informace čerpat ze zdroje. Vím, že o tom stránka sama neví, ale tímto zde uvádím zdroj.
Je tam spousta dalších otázek, pokud vás třídění zajímá, rozhodně na tuto stránku koukněte.

Komentáře

Oblíbené příspěvky